Ποιος είναι τελικά αυτός ο νέος φόρος στα ακίνητα

Αφορολόγητο όριο μόνο για την πρώτη κατοικία περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα ονομάζεται «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ)
Από ότι διαφάνηκε από τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη τα υπόλοιπα ακίνητα του ίδιου φορολογούμενου- κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτεμάχια κτλ.- θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο. Επίσης, αν η αξία της πρώτης κατοικίας ξεπερνά το αφορολόγητο, θα φορολογείται και αυτή, μόνο για το τμήμα της αξίας που ξεπερνά το όριο.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει το αφορολόγητο όριο να κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα Νέα, αν το όριο είναι στα 100.000 ευρώ θα αγγίξει περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ αν ανέβει στα 200.000 ευρώ θα αφορά περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους.

IMG 9402

Το ύψος θα καθοριστεί από το επίπεδο των προσδοκώμενων εσόδων, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι αποφάσεις για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς το ΣτΕ έχει δώσει προθεσμία έως τον Ιούνιο για να εξορθολογιστούν.

Έτσι, όπως αναφέρει η Ημερησία του Σαββάτου, κερδισμένοι στη φορολογία των ακινήτων θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μία κατοικία καθώς με το παλιότερο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ πλήρωναν από το πρώτο ευρώ, ενώ τώρα μόνο εάν ξεπερνούν το αφορολόγητο. Αντίθετα, όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία θα είναι οι χαμένοι, καθώς προκειμένου να εξισορροπηθούν τα έσοδα του κράτους από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν περισσότερα, με τους φορολογικούς συντελεστές να φτάνουν ακόμα και στο 3% της αξίας του ακινήτου.


Πηγή: skai.gr

 

 

Υπηρεσίες